lauantai 24. syyskuuta 2016

Parasta A-luokkaaNastan lonkka- ja kyynärkuvat olivat jääneet välille, sillä klinikalla joku lähetteen tehnyt oli unohtanut klikata rastin ratkaisevaan ruutuun. Puolentoista viikon odottelun jälkeen soitin kennelliittoon, sillä kuulin jo Nastan jälkeen kuvattujen koirien saavan lausuntojaan ulos. Kuvat löydettiin etsimällä jostain ö-mapista ja lähetettiin manuaalisesti eteenpäin arvosteltaviksi. Seuraavana päivänä lausunnot napsahtivat viimeinkin Koiranettiin.

Dysplasialausunnot:

Lonkat A/A
Kyynärät 0/0

Sekä aiemmin lausuttu selkä:

VA (vertebral abnormality) 0
SP (spondylosis) 0
LTV (lumbosacral transitional vertebra) 0

Ja muut aiemmat:

Silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia
PLL - terve
DM - terve

Näillä lausunnoilla suunnitelmat Nastan varalle saavat jatkua. Kaikki oleellinen terveydestä alkaa olla nyt tutkittu, ja priimaksi todettu, patellaluksaatiota lukuunottamatta. Olen ajatellut, että haen polvista lausunnon vasta Nastan täytettyä 3, jolloin tuloksesta tulee kerralla loppuelämän voimassaoleva. Oireettomien, itse normaaleiksi kopeloimieni lumpioiden suhteen ei ole sen kummempaa jalostusaatoksiin vaikuttavaa kysymysmerkkiä ilmassa, mutta aion tsekata polvet koiralta kuin koiralta ennen pentusuunnitelmia.

A-lonkkien, 0-kyynärien ja nyttemmin pumien tapauksessa myös moitteettoman selän "saaminen" suunnitellulle jalostusnartulle tarkoittaa, että uroksia uskaltaa ja kannattaa katsella hieman laajemmalla skaalalla. Tietysti myös osapuolten taustatiedot merkitsevät. Pelkästään uroksen ja nartun oma hyvä terveys ei tee automaattisesti järkevää, vähäriskistä komboa.

Lisäksi kaikista sukutaulunsa puolesta kiinnostavista uroksista ei ole saatavilla terveystietoa, saati muuta dataa. Kasvattajiltakaan ei ole aina saatavilla kuin joitain tiedonmuruja. Kuitenkin on ilahduttavaa, että ne omistajat, jotka puminsa vievät röntgeniin, kuvaavat yhä enemmän myös selkiä. Toivottavasti näin jatkuisi, mutta tutkiminen yleistyisi myös ylipäätänsä ns. kotikoirien parissa.


Kuvat tämänpäiväiseltä laavuretkeltä Patakariin.