maanantai 21. joulukuuta 2015

Pihan aitaus koirilleAitaus on valmis! Sitä se on ollut oikeastaan jo useamman kuukauden, joten voin tässä samassa kertoa jo aika hyvin käyttökokemuksistakin. Postauksen kuvat on otettu jo marraskuussa, mutta itse postauksen kirjoittamiseen pääsen käsiksi vasta nyt joululoman alettua ja pahimman kiireen hellitettyä.

Tarkoituksena oli siis aidata neljää koiraa varten ainakin takapiha ja osittain etupihaa, ilman että ulko-ovelle pääsy tai autolla pihaan ajo vaikeutuisi porttien takia. Niinpä aitaus kiertää noin 2/3 talosta. Tarkkaa pituutta ei ole vieläkään mitattu, mutta 150:stä tilatusta verkkometristä käyttämättä jäi yksi 25 metrin rulla, eli ehkä noin 120-125 metriä aitaa lopulta valmistui.

Piirros aitauksesta.
Täysin hatusta heitetyt mittasuhteet...


Verkoksi valitsimme pitkällisen harkinnan jälkeen Multifort kuumasinkityn koiraverkon, joka on varmasti kestävä ratkaisu verrattuna perinteisiin muovipinnoitettuihin, kohtalaisen lepsuihin puutarhaverkkoihin. Laadun lisäksi se eroaa puutarhaverkosta arvossaan...

Tämän Multifortin korkeus on 153 cm, langan paksuus tukeva 2,5 mm ja silmäkoko 100 x 50 mm. Silmäkoko on riittävän pieni pitämään myös pentukoirat sisäpuolellaan... Tarkoituksena oli, että korkeasta verkosta kaivettaisiin kaksi "riviä" maan alle, mutta tonttimme maan osoittautuessa paikoin erittäin kiviseksi ja vaikeakaivuiseksi, päätettiin jo urakan alkuvaiheessa leikata verkkoa yksi rivi matalammaksi, jotta tarvitsi kaivaa vain yksi rivi maan alle.

Koska verkko oli tukevaa, tarvittiin myös järeää 70 x 70 mm höylättyä puuta aidantolpiksi. Ne käsiteltiin pariin kertaan itse sekoitetulla terva-vernissa-tärpätti-seoksella. Tolpat laitettiin tietysti maahan lyötyihin sinkittyihin tolpanjalkoihin. Tolppien päälle ostettiin vielä sopivat tolpanhatut suojaamaan latoamiselta.


Jykevä portti, joskin liian sirolla lukolla varustettu.Kasvihuone nurkassa

Etupihan nurkka
Etupihaa

Hyvin ovat koirat pysyneet aidan sisällä ja nauttineet tilastaan. Rakennusprojekti vei kyllä paljon enemmän aikaa, voimavaroja ja hermoja, kuin alunperin oletettiin. Pääasiassa siksi, että meidän toinen osapuoli on todella tarkka siitä, että kaikki tehdään vatupassitarkkuudella! Ilman kunnon suunnittelua aidasta tuskin olisi tullutkaan tämän veroista. Talven jälkeen katsotaan miten tolpat ovat pysyneet maassa ja verkko tiukalla. Puuosat saa varmasti sutia vielä kertaalleen suoja-aineilla.

Verkon kiinnittäminen tolppiin tapahtui edullisella kolmenkympin sähköpyssyllä (niitti), jota ei ole laskettu kustannuksiin, vaikkakin se tätä projektia varten hankittiin. Lisäksi kotoa löytyi melkein kaikki tarvittavat työkalut, kuten rautakanki, 2 erikokoista lekaa, saha, jatkojohdot, vatupassi jne.

Mitä tämä lysti tuli sitten maksamaan? Ihan kaikki kuitit pienemmistä ostoksista eivät ole säilyneet tallessa, mutta tässä silti suuntaa antava laskelma.

Multifort -verkko 6 x 25 m + rahti   925 € (Rautarantala)
Höylätty mänty 120 m + rahti   322,80 € (Puukeidas)
Sinkitty tolpanjalka x 60   282 € (Bauhaus)
Sinkitty tolpanhattu x 55   60,50 € (Bauhaus)
Puunkäsittelyaineet  56,70 € (Kärkkäinen)
Erinäiset metalliosat ja tarvikkeet arviolta ~100 €

Yhteensä noin 1747 €.