perjantai 27. maaliskuuta 2015

Nastan debyytti pentuluokassa

Viime viikonloppuna käytiin Nastan kanssa hakemassa eka arvostelu pentuluokassa. Jyväskylän pentunäyttely järjestettiin 21.-22.3. ja ykkösryhmä oli vuorossa lauantaina. Nasta oli tuttuun tapaan äärettömän reipas, vaikka sillä on viime aikoina tiettyä kehitysvaihetta kuvastavia herkkyyksiä ilmennytkin, mm. säikkynyt ulkona jäniksiä ja yllättäviä liikkujia.
Näyttelypaikalla se oli onneksi normaali huippusosiaalinen itsensä ja valmiina leikkimään jokaisen vastaan tulevan pennun kanssa, sekä haistelemaan uusia ihmisiä. Näyttelyn yhteydessä oli myös lemmikkimessut, joten koirien sisäänkäynti oli aiemmasta poiketen eri puolella paviljonkia. Niinpä tein heti virheen valkoisen koiran kanssa, kun kävelytin sen toiselle puolelle hallia kevätpölyisellä ja tuulisella kadulla. Tassut olivat harmaina ja turkki likaisen tuntuinen, ja sisällä sähkösi.

Nasta käänsi siltikin paljon katseita ja herätti ihastusta yleisön silmissä, myös sen ollessa kangashäkissä moni kumartui kurkkimaan pientä valkoista nappisilmää. Useille se oli ensitapaaminen pumin kanssa, ja kerroin kyselijöille lyhyesti rodusta ja itse Nastasta yksilönä. Mietin, josko jatkossa pitäisi pitää mukana jonkin sortin rotuesitteitä. Nasta tapasi myös ensimmäistä kertaa isänsä omistajan, Ninan, ja hänen poikansa Leon, joka oli kasvanut kovasti viime näkemästä, kun olimme Nekun kanssa Jyväskylässä riiuureissulla.

Kehässä Nastan mielenkiinto siirtyi alustan mielenkiintoisiin hajuihin, mutta lopulta sain sen seisomaan ryhdikkäästi omilla jaloillaan. Liikkuminen ja pöydällä olo, sekä mittaus lattialla sujuivat hyvin. Tuomari kummasteli, ettei ole koskaan nähnyt koiralla vastaavia silmiä, Nastalla oli kuulemma harmaat silmät. Ei siniset eikä ruskeat, vaan harmaat. Tummat, mutta harmaat. En voinut olla tuomarin kanssa oikein samaa mieltä, vaikka kuinka yritin nähdä ne harmaina hallin valossa. Moitteeksi hän ei näkemäänsä kuitenkaan tulkinnut, mutta sanoi että hirveästi Nastan ei siedä enää kasvaa. Mittatulosta ei silti oltu laitettu paperille ylös, mikä hiukan harmittaa. Arvostelu oli kuitenkin loistava.Jyväskylä EPN 22.3. Jaana Hartus:

Erittäin tasapainoisesti rakentunut. Hyvä ryhti. Kompakti nuori narttu. Lupaava pää. Oikea-asentoiset korvat. Tyypilliset kulmaukset + liikkeet. KP & ROP-pentu

Ryhmässä meillä oli sama tuomari ja Nasta esiintyi muiden paimenten seassa lähestulkoon paremmin kuin yksin kehässä. Ryhdikäs poseeraus ja Hartus poimi meidät jatkoon 5 muun pennun kanssa. Yksilöliikkeisiin lähdin isossa kehässä turhan lujalla vauhdilla, mikä oli pennulle liikaa ja sotki hieman ravia. Sijoille emme enää päässeet, mutta oli mukava käydä näyttäytymässä ja yleisön ihasteltavana. Nastaa kuvattiin myös Kuvauksellista -koirakuvasivuille. Saa nähdä milloin Jyväskylän kuvat tulevat siis nettiin.


Huomenna luvassa onkin jälleen mätsärit Rovaniemellä, tällä kertaa koko lauman voimin.