keskiviikko 6. elokuuta 2014

Kasevaa pukkaaTänään käytiin lääkärissä ja ortopedi Univetissä tutki Nekun jalkaa. Pientä aristusta vain löytyi olkapäästä.
Tarkempaa selvitystä varten Nekku olisi jouduttu rauhoittamaan, joten mentiin taas ultraan katsomaan onko meillä tiine koira, jota ei voi lääkitä. Ruudulle pomppasi heti 2 pentua ja helposti löytyi vielä ainakin 2 lisää. Varovasti laskeskeltiin melkeinpä kuutta pentua sieltä, mutta 4 on nyt varmuudella ainakin, eli normaalikokoinen pesue ihan hyvin tulossa.

Täytyy vain ihmetellä ja uskoa, että koirat tietävät monesti parhaiten itse milloin on se oikea aika toimia, vaikka meiltä ihmisiltä alkoi jo usko loppua 16. juoksupäivän ollessa edessä. Onneksi koirat hoitivat lopulta homman menestyksekkäästi. Nyt vain toivotaan, jotta kaikki pennut olisivat terveitä ja elinvoimaisia, vaikkakin sitä on tässä vaiheessa turha spekuloida ja pähkäillä. Aika näyttää. Odotetaan syntyväksi viikolla 37. :)

Tässä lääkärin sanelemaa:

Nekun vasemmassa etujalassa on vamma, joka aiheuttaa jalka jännitettynä kipua varaamisvaiheessa. Kipu vammakohdassa on kuitenkin niin lievä, että koira ei ilmaise kipeää kohtaa tunnusteltaessa. Olkapää on ainoa kohta, mistä saatiin lievä reaktio verrattuna oikeaan etujalkaan. Näkemykseni on, että jalassa ei ole sellaista vammaa joka vaatii nopeita leikkaushoitoja tms. Siksi odotetaan tiineys loppuun. Jos jalan paraneminen ei etene, voidaan koira lääkkeillä rauhoitettuna tehdä lisää tutkimuksia. Tietysti kotona tehdyt havainnot esimerkiksi turvotuksista tai kivun ilmaisemisesta ovat arvokkaita.

Röntgenissä vielä kuitenkin käytiin ja saatiin kuin saatiinkin kuvattua ilman rauhoitusta Nekun olkanivel, joka oli kunnossa sekin. Ohjeiksi saatiin rauhallista hihnaliikuntaa tiineyden vuoksi, Nekku pitää jalkaa koukussa joten se ei rasitu sen kummemmin. Päivittäin jalkaa venytellään ja jumpataan varovaisesti. Akuuteimmat huolenaiheet on suljettu nyt siis pois, pentujen synnyttyä ja päästyä hyvään alkuun, voidaan tarvittaessa käydä ottamassa vielä rasitekuvia tms. kun Nekku voidaan jo rauhoittaa. Tietysti tässä on hyvää aikaa antaa jalan parantua itsestäänkin kuukaudessa. Ja huippua kun saatiin tosiaan samalla käynnillä kunnon ultratuloskin, enää ei tarvitse käydä toivon mukaan lääkärissä kuin vasta pentutarkissa seuraavan kerran.

Nyt hyvällä ja huolettomalla mielellä odottelemaan viikonlopun näyttelyreissua, vaikka itselleni on iskenyt kaamea kesäflunssa. :)


PS. Nekulle saksittu nopea kesätukka. :) Seistessä varaa jalalle, muttei kävellessä tai juostessa.