lauantai 29. maaliskuuta 2014

Pentusuunnitelma julki

No niin, nyt se on julki. Tein oman sivun suunnitellulle pentueellemme. Projektin suunnittelu aloitettiin tosissaan jo vuosi sitten keväällä, kun Nekun kanssa käytiin terveystutkimuksissa varsin hyvin tuloksin. Yksityiskohdat ovat luettavissa Pentuja-sivulla, mutta kerron tässä postauksessa lisää suunnitelman taustoista.

Tulin näihin kuvioihin 3 vuotta sitten ja tapasin poikaystäväni perheen pumit Tahvon ja Nekun. Myöhemmin hankin itselleni oman pumini Kirkan ja muutimme myöskin maaseudun rauhaan Ahmakselle. Perheen arjessa pyörineenä olen oppinut tuntemaan Nekun ja näen siinä potentiaalia jalostuskäyttöön. Nekun perhe puolestaan on haaveillut pentueesta omalla nartullaan, joten lähdimme sitten tuumasta toimeen, suunnittelemaan järkevää yhdistelmää. Nekulle hankittiin siis tarvittavat terveystulokset ja muutama näyttelykäynti. Luonnetestiin olimme menossa viime syksynä, mutta juoksut tosiaan pilasivat suunnitelman tuolloin. Astuttamaan emme lähteneet tuosta juoksusta, sillä Nekulta puuttui vielä tuolloin toinen näyttelykäynti ja halusimme ehdottomasti täyttää myös jalostuksen tavoiteohjelman vaatimukset (vähintään 2 näyttelytulosta).

Nekku on jo 5-vuotias narttu, mutta se on hyvässä fyysisessä kunnossa pentuetta varten, sekä terve ja vilkas. Luonteeltaan Nekku on mukavan ihmissosiaalinen ja suhtautuu uusiin tuttavuuksiin varauksetta. Kotioloissa pumin tehtävä on hälyttää paikalle saapuvista vieraista, mutta komennettaessa haukku loppuu, jonka jälkeen Nekku hyväksyy tulijat taloon ilman varauksia. Myös miesten jalkoihin tunkee sitten rapsutettavaksi.
Omassa perheessään Nekku on koirien kesken pomo, eli Tahvo, 8-vuotias leikattu urospumi on tossun alla. Ihmisiä kohtaan Nekku ei ole dominoiva. Vieraita koiria kohtaan se on melko välinpitämätön, sillä maalla asuessa kokemukset näistä ovat olleet kuitenkin suhteellisen vähäisiä.
Nekku on perus äänivarma ja peloton ja liikkuu vieraissa paikoissa uteliaana. Nekku on helposti motivoitavissa, innostuu leluista ja vetoleikeistä, sekä omalla pihalla tekee mielissään omia agilityesteitäkin. Metsässä Nekku on kiinnostunut hajuista, mutta tulee luokse varmasti, eikä lähde muutenkaan kovin kauas ihmisestä. Varsin tavallinen pumi siis.

Pentueesta toivon löytyvän vanhempiensa tavoin sosiaalisia pumeja, joiden kanssa olisi helppo elää ja mennä. Vaikka vanhemmilta ei kummoisempia näyttelymeriittejä löydykään, ulkonäköseikat tietysti painavat vaakakupissa, ja Milo ja Nekku täydentävät toisiaan monelta osin.

Kävin kasvattajan peruskurssin viime viikonloppuna, ja kaikki alkaa olla juoksuja vaille valmista. Milokin kävi viikko sitten silmäpeilauksessa, siksi tiedot eivät vielä näy koiranetissä. Kennelnimianomus on laitettu matkaan ja toivon mukaan tänään UPK ry:n kokouksessa päätetään anomukseni puollosta! Jäädään siis odottamaan mitä tuleman pitää. :)


Nekku odottelee kehää erikoisnäyttelyssä. Kuva: Senni M.