tiistai 14. toukokuuta 2013

  Kirkan toukokuu: Agilitya, paimennusta ja näyttelyä...


Yritetään koota tässä taas tiivistelmää kuukauden tapahtumista ja tekemisistä. :) Kävimme reissussa pumikavereiden kanssa Tampereen suunnilla. Matkaan mahtuivat Tampere KV sijoituksella ERI ja JUK2, sekä pumien paimennuspäivä Somerolla. Matkasimme Veikko- ja Touho- pumien kanssa ihmisineen, yövyimme asuntovaunussa ja saimmekin tehtyä varsin mukavan reissun.

Ennen reissua oli kuitenkin vappu, jonka kulutimme tuulisessa äimärautiossa, collieyhdistyksen kevätmätsäreissä. Mukanamme oli tuttu ja turvallinen Kuri ja lähdimme katsastamaan miten ulkokauden ekat mätsärit sujuivat. Oli positiivista taas huomata, miten Kirka on yhä huolettomampi väkijoukoissa ja koirapaljoudessa. Ollaanhan me nyt suht ahkerasti ravattu vaikka missä. Keli oli kumminkin varsin veemäinen, mikä viritteli ainakin meikäläisen kehnolle tuulelle. Tapasimme mätsäreissä tutun Rölli-käppänän ja kaverin Wiljo-kleinin sekä aiemmista mätsäreistä tutun bedlington Lotan.

Punaisten kehässä. Kuva: Suvi I.

Pienten aikuisten kehässä Kirka esiintyi kivasti, tosin kavahti ja väisti tuomaria taakse päin kun tuli tekemään ensisilmäystä parivaljakkoon. Kehässä oli meidän kanssamme parsoni. Kehän kierrot menivät hyvin, vaikka jouduimme vähän jarruttelemaan edellä menijää. Pöydällä Kirka oli nojailla minuun, mutta tuomari oli mukava, kokenut handleri itsekin ja antoi neuvoja heti tähän tilanteeseen. Siirryin Kirkan sivulta sen naaman eteen, joten sillä ei ollut mihin nojata. Sittenpä koira olikin ihan kunnolla ja tuomari taisi pitää esiintymisestä, kun tulimme jälleen palkituksi punaisella. Punaisten kehässä sijoituimme neljänsiksi, koska Kirka tuomarin sanoin kokosi itsensä niin hyvin. Kolmoseksi sijoitti Wiljon, ja Lotta oli punaisten ykkönen. :)


Punaisten nelonen :)

Niin sujui meidän vappu, ja torstaipäivänä oli aika lähteä kohti Tamperetta. Yövyimme kaksi ensimmäistä yötä Touhon ja Veikon kasvattajan talon pihassa ja kävimme perjantaina agilitytreeneissä pumiväen kanssa. Myös omistajaväki pääsi omien mielipuuhiensa pariin kylpylöidessä. ;)

Agilitytreenit eivät tosin menneet ihan putkeen, kun Kirka vierasti uutta hallia ja treeniporukkaa ihan älyttömästi. Ei tahtonut tulla mitään, kun vieraalle koutsille ja katsomolle oli niin paljon asiaa sanottavana... Menimme toiseen päähän kenttää vetämään randomia hallintaharjoittelua ja nostamaan virettä, sillä en ollut saanut Kirkaa lämpimäksi vaikka leikitin sitä kovasti ennen omaa vuoroamme kentällä. No, lopputreenien ajan Kirka nosti intoa ja pysyi paremmin hallinnassa. Saatiin jopa mentyä kontaktit kivoilla pysähtymisillä ja koira irtosi paremmin mitä koskaan aiemmin, ihan satunnaisia estesarjoja vetäessä. Myös pujottelussa on tapahtunut edistymistä ja tullut lisää vauhtia. Kokemuksena tämäkin on pakko ottaa, vaikka kieltämättä tuntui, että kaikki mitä kotihallilla on treenattu, valui siinä hukkaan. Kokemusta, kokemusta...

Lauantaina päästiin sitten näyttelemään, joka meni vuorostaan hyvin. Vaikka Kirka on kieltämättä viime näyttelyiden jälkeen tehnyt näitä väistöliikkeitä ja tavallaan tuntunut ottaneen taas takapakkia vieraiden käsiteltävyydessä. Ennen kehää laitoin useamman ihmisen käsittelemään Kirkaa, ja kehässä meni sitten hienosti väistelyittä, kun tuomari kopeloi koiran pöydällä. Laatumaininta erinomainen, sijoittui toiseksi kolmesta junnusta. Luokan voiton vei vasta junnuikään ennättänyt komea Amos, joka on Kirkan emän velipuoli.


Kuva: Senni M.
Kirkan arvostelu:

Tampere KV 4.5.2013 - Niksa Lemo, Kroatia

Correct size. Nice head. Correct neck. Good in front. Close behind. Enough strong in movement. Good temperament.


Hienosti menneiden näyttelyiden jälkeen suuntasimme Somerolle, Hovimäen leirintäalueelle yöpymään. Illasta grillasimme ja rentouduimme sunnuntain paimennuspäivää varten. Sunnuntaiaamu valkeni sitten sateisena ja tuulisena. Paimennuspaikalla, Woollandia-lammastilalla tapasimme köörin uutta pumiväkeä, mukaanlukien kirkan veli Noki ihmisineen.

Kuten kuvasta näkyy, olin varustautunut komeasti sään mukaisesti. ;)

Avustajana toimi myös alan ammattilainen, bc.

Ensimmäinen paimennussessio oli runsaan aamupalan jälkeen. Kirkan päästessä vuoroon ensikertalaisena, koira laitettiin liinaan ja sen annettiin tutustua lampaisiin. Kirkalta löytyikin kivasti viettiä niiden perään ja se innostui tajutessaan, että saa ne liikkumaan ja kääntyilemään. Toinen treenihetki aloitettiin suljetussa ympyrän mallisessa haassa, jossa Kirka pyöritteli lampaita eri suuntiin hihnatta. Sitten päästettiin lampaat sieltä ulos ja Kirka kaarteli niitä ympäri minun seuratessa lampaita. Itse olin ihan pihalla ja tein vain mitä kouluttaja käski. ;) Kouluttajan sanojen mukaan Kirka oli järkevä, mutta intoa kumminkin löytyi. Kolmas sessio otettiin isomman lammaslauman kanssa, jossa Kirka oli vähän hukassa, kun olisi pitänyt tehdä niin isoja kaarroksia, ja minä törttöilin missä sattuu. Kumminkin tuli löydettyä se palo ja vietti tuosta koirasta, ja ehkä seuraavalla kerralla opitaan taas lisää. :)
Lisää kuvia pumien paimennuspäivästä! Kuvat ovat Mikko Kumpulaisen ottamia.


Viime lauantaina kävimme sitten heittämässä agilitytreenit tutulla hallilla keskenään Kurin kanssa. Kirkalla tosissaan edistymistä kontakteissa, irtoamisessa ja pujottelussa. Pitäisi vain koittaa keksiä parempi palkkalelu kuin Kurilla, sillä pojilla on ollut aina samanlaiset lelut, jotka ovat kummankin lemppareita. Kirka tahtoo lähteä Kurin kepespallon perään aina, jos harjoitellaan yhtä aikaa eri päissä hallia. No, tuli ostettua Kirkalle frisbee, josta se on nyt ihan liekeissä. Katsotaan, voiko sitä ottaa ensi treeneihin mukaan. :) Ai niin, Kirka mitattiin Tampereella epävirallisesti 41cm, eli midikoiraksi!